Blog

Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας – Εταιρεία Βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας ”Χορός του Ζαλόγγου – Επιλογή Ελευθερίας”

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στην Πρέβεζα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, η  εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, ο «ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ» και η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ», με θέμα : «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ : EΠΙΛΟΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Υπενθυμίζουμε, ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε για να τιμηθεί η συμπλήρωση 220 ετών από την θρυλική πράξη ηρωϊσμού των Σουλιωτισσών, που συνέβη στις 18 Δεκεμβρίου 1803.

Την ομιλία γι’ αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός ανέλαβε ο κ. Γρηγόρης Νικηφ. Κοσσυβάκης, γνωστός ιστορικός συγγραφέας, με σημαντικά βιβλία που τιμούν την διαχρονική ιστορία των αγώνων και του πολιτισμού των Ηπειρωτών.

Στην πρωτότυπη ομιλία του δεν περιέλαβε μόνο τά -γνωστά άλλωστε- ιστορικά συμβάντα της αλώσεως του Σουλίου, αλλά αφού απέδειξε με εδραία ιστορικά στοιχεία το αληθές του γεγονότος, επικεντρώθηκε -απευθυνόμενος ιδίως στους νέους ακροατές- στην φιλοσοφική και ψυχολογική προσέγγιση του κοινωνικού ήθους, της ψυχικής καρτερικότητας και του ηρωϊκού σθένους των Σουλιωτισσών, η συνισταμένη των οποίων τις καθοδήγησε στην συνειδητή επιλογή του τελετουργικού τους θανάτου με αρχαιοελληνική αξιοπρέπεια, εν χορώ!

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις προς τον ομιλητή αφού με την γλαφυρότητα καθώς και την άριστη επιστημονική και ιστορική κατάρτησή του προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακό σύμβουλος κ. Χρήστος Γούσης εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξής Ανάπτυξη Τώρα κ. Γιώργος Νίτσας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας κ. Θεόδωρος Δράκος,ο κ. Αναστάσιος Καρδάμης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλά και πρώην Δήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Νούσης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Θεμάτων κ. Δημήτρης Γεωργίου από την Άρτα.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Βουλευτής της ΝΔ Νομού Πρέβεζας κ. Σπύρος Κυριάκης και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή μιας εξαιρετικής ταινίας μικρού μήκους, έργου «νού και χειρών» ομάδας μαθητών τής Γ’ τάξης του Α’ Γυμνασίου Πρέβεζας,  αφιερωμένης στην θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην καθηγήτρια του Γυμνασίου για την συνεργασία κα.Όλγα Κουρεμένου.

Ενώ αναφορά έγινε λόγω επικαιρότητας στο αίτημα του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου προς το Υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωριστεί ”ο χορός του Ζαλόγγου” από την UNESCO ως διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η ενέργεια αυτή, για να δοθεί ένας νέος συμβολισμός στο μνημείο του Ζαλόγγου, θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεχαστούν μελλοντικά, ο ιστορικός συμβολισμός αυτού του μνημείου, η ιστορία ,οι αγώνες και οι θυσίες του Ελληνικού λαού και το ιστορικό  γεγονός της θυσίας του Ζαλόγγου.

Γι’ αυτό λέμε ΟΧΙ στην αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου του Ζαλόγγου.

Ελπίζουμε να μάς δοθεί η ευκαιρία παρόμοιων προτύπων ιστορικοπολιτισμικών εκδηλώσεων, που είναι εμφανές ότι έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία μας και ιδιαίτερα η νεολαία μας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *