Blog

Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Εκτενής ήταν η συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, σχετικά με τη Στρατηγική Μ.Π.Ε. για τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου EL05.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, υπογράμμισε πως η εικόνα του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου– όπως αυτή αποτυπώνεται από τα μέχρι σήμερα στοιχεία –είναι πολύ καλύτερη από άλλες περιοχές. «Αυτή τη στιγμή σε νερά είμαστε πολύ καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα υδατικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια καλή διαχείριση.

Επειδή η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει ένα αρνητικό αποτύπωμα στο υδατικό μας διαμέρισμα, εμείς ως Επιτροπή Περιβάλλοντος τη μειώνουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό και προσπαθούμε να την εξαλείψουμε, με όλες τις γνωμοδοτήσεις που δίνουμε κι εμείς στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ανθρωπογενείς δράσεις όπως είδαμε σήμερα πτηνοτροφεία, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) για το σύνολο των ΣΜΠΕ που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση. Πρόκειται για τις ΣΜΠΕ:

2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου EL05

Στρατηγική Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων  Αιολικών Πάρκων

1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας (EL 09). Μακεδονίας (EL 09)

2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ( EL04)

Άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. του έργου «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,99 MW , στο ρέμα Μετσοβίτικο, Δήμου Μετσόβου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

«Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 42.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο μονάδες, η πρώτη δυναμικότητας 15.700 ορνίθια κρεαοπαραγωγής και η δεύτερη 26.300 ορνίθια κρεατοαπαραγωγής, στη θέση «Παλαιοκκλησιά», Τ.Κ. Καλπακίου, Δ. Πωγωνίου , Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

«Υφιστάμενη χοιροτροφική μονάδα δυναμικότητας 250 χοιρομητέρων με τα παράγωγα τους, μέχρι τελικής πάχυνσης, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Μαραθιά» της Τ.Κ. Καμπής, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων,  Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

«Μονάδα οστρακοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 40 στρ., δυναμικότητας 160 τόνων/έτος, στη θέση  «Όρμος Μάζωμα», Αμβρακικού κόλπου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

«ΜΠΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας στην παράκτια περιοχή από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας έως το Μακρυγιάλι: τμήμα οδού Ηγουμενίτσα- Δρέπανο-παραλία Μακρυγιάλι και τυχόν παρακείμενων αυτού έργων, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

Συμμετοχή Περιφέρειας Ηπείρου σε Τουριστικές Εκθέσεις

Η Επιτροπή ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου προγραμματίζεται η συμμετοχή στις εκθέσεις:

 • 12-15/01/2024, Έκθεση Σύγχρονες Δημιουργίες και Εικαστικό τμήμα στο ΜΕΚ Παιανίας
 • 13-16/02/2024, Έκθεση βιολογικών προϊόντων BIOFACH στη Νυρεμβέργη
 • 19- 23/02/2024, Έκθεση Τροφίμων GULLFOOD στο Nτουμπάι
 • 7-09/02/2024, Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών FRUIT LOGISTICA στο Βερολίνο
 • 23-26/02/2024, 36η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ στην Αθήνα
 • 9- 11/03/2024, ΈκθεσηΤροφίμωνκαιΠοτώνFOOD EXPO στην Αθήνα
 • 10-12/03/2024, Έκθεση κρασιών PROWEIN στο Ντίσελντορφ
 • 18-22/5/2024, Έκθεση Πανηπειρωτική 2024
 • 19 Ιουνίου 2024, Έκθεση τροφίμων και ποτών 33η HERMES EXPO στην Νέα Υόρκη
 • Εκδήλωση τοπικών προϊόντων και τουρισμού στα Τίρανα σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα
 • Έκθεση τοπικών προϊόντων στην  Τυνησία,  σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα
 • Έκθεση Κυνηγεσία στην Αθήνα , σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα
 • Eκδήλωση τοπικών προϊόντων στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα
 • Έκθεση ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024

Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων

Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΠΕΑΚΙ για τα έργαα) Επίβλεψη- έγκριση μελέτης στατικής επάρκειας των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ Ιωαννίνων(Ζωσιμάδες-    ΠΕΑΚΙ Ανατολής – Κλειστού Γυμναστηρίου – Κλειστού Κολυμβητηρίου – Λεμβαρχεία και στεγασμένο εσωτερικό χώρο & β) Σύνταξη και υποβολή φακέλου δικαιολογητικών για την έκδοση και ανανέωση αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ( Ζωσιμάδες- Πανηπειρωτικό – Λιμνοπούλα).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, τόνισεπως στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται η συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας για την υλοποίηση αυτών των έργων με γνώμονα τη στήριξη του ΠΕΑΚΙ και των αθλητικών εγκαταστάσεών του, γεγονός που υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του ΠΕΑΚΙ κ. Παναγιώτης Δαβής.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων:

 • μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ  Πρέβεζας και του Δήμου Ζηρού , για την υλοποίηση του έργου «Ανακατασκευή χώρων υγιεινής Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού»,  προϋπολογισμού 62.400 ευρώ
 • μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου  Δωδώνης και του Σωματείου «Πολιτιστικός Σύλλογος Βουλιάστας – Ο Λάμπρος Ζήκος» για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση  στέγης νερόμυλου Βουλιάστας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
 • μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ι.Μ.ΔρυινουπόλεωςΠωγωνιανής&Κονίτσης για την υλοποίηση του έργου « Αποκατάσταση  – ανακατασκευή στεγών στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών στο Δ.Δ. Γαναδιού δήμου Κόνιτσας ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ
 • μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Ι.Μ. Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου « Επισκευή  στέγης και αντιμετώπιση  υγρασίας στον Ιερό Ναό  Αγίας Παρασκευής  Κρανούλας  », προϋπολογισμού 105.000 ευρώ
 • μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ι.Μ. Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας για την υλοποίηση του έργου « Αποκατάσταση  του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βέλλιανης Τ.Κ. Προδρόμου του Δήμου Σουλίου», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *