Blog

Απεργούν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί – Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Οι ιδιωτικοί σταθμοί τα τελευταία 3 χρόνια  βρίσκονται σε  δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων του επιδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οι οποίες έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομική εξαθλίωση. Υπάρχουν οφειλές από το προηγούμενο πρόγραμμα 2022-2023 ,για τους μήνες Μάρτιο , Απρίλιο , Μάιο , Ιούνιο ,Ιούλιο . Το πρόγραμμα έληξε στις 31 Ιουλίου 2023  και έχει αρχίσει το νέο  και ακόμη μας οφείλονται σχεδόν έξι μήνες από το προηγούμενο έτος  και 3 μήνες από το τρέχον . Διαπαιδαγωγούμε, τρέφουμε, θερμαίνουμε τα παιδιά από το υστέρημά μας και γινόμαστε επαίτες των δεδουλευμένων μας. Και φυσικά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις μας, διότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα του 2023 πολλές  οικογένειες που το εισόδημά τους να είναι πάνω από 35.000 ευρώ (όριο εισοδηματικού κριτηρίου για το ΕΣΠΑ) για να μπορεί να πληρώνει ιδία  δίδακτρα .

 Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των  επαγγελματιών του κλάδου μας και όχι μόνο  και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού  αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις .

 Και μέσα σε όλα αυτά ανακοινώνει το πρόγραμμα ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ της γειτονιάς με ταυτόχρονη αύξηση κονδυλίου που θεωρείτε όχι μόνο  προκλητική  αλλά και απαράδεκτη στάση έναντι των δομών προσχολικής αγωγής που καθημερινά πασχίζουν για την Ασφαλή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε υποδομές που ελέγχονται από όλες τις υπηρεσίες  του κρατικού μηχανισμού.

Προκηρύσσουμε ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΡΙΤΗ 28/11/23 με σκοπό την ικανοποίηση όλων των θεμάτων του κλάδου που οδηγείται σε  στραγγαλισμό και κλείσιμο.

1. Εξόφληση άμεσα των χρημάτων του περσινού  προγράμματος.

2. Πληρωμές Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου έως τέλος ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2023

3. Απαλλαγή προσκόμισης ενημεροτήτων μετα από καθυστέρηση των πληρωμών από ΕΕΤΑΑ

4. Οταν το κράτος δεν  αντεπεξέρχεται με ακρίβεια και τακτικά στις υποχρεώσεις του , να παίρνουμε  τα ωφελούμενα με προσαυξήσεις;

5. Μη εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

6. Άρση εφαρμογής σκαναρίσματος παρουσιών (ο κλάδος έχει ταλαιπωρηθεί απίστευτα τόσο με τις χειροκίνητες παρουσίες, όσο και με την αποστολή sms και των δυσλειτουργιών των εφαρμογών).

7. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την Τρίτη 28/11/23 οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί,  θα πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία έξω από την Περιφέρεια μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην κοινωνία ότι ο κλάδος οδηγείται στον αφανισμό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται χωρίς να υπολογίζεται ο παράγοντας παιδί-οικογένεια-επιχείρηση. Διεκδικούμε  όχι μόνο τα δεδουλευμένα μας αλλά και το δικαίωμα να είμαστε αξιοπρεπείς στο λειτούργημα που κάνουμε. .  Η υπομονή μας εξαντλήθηκε μαζί της και το ταμείο της οικογενείας μας .

Επιστολή προς τους γονείς – Γιατί θα απεργήσουμε

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ  ΓΟΝΕΙΣ  ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Αγαπητοί γονείς,

Συνοδοιπόροι και οι δυο στην ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος μας.

Ζούμε επί τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ίδιο έργο του να είμαστε απλήρωτοι από το κράτος από το περσινό πρόγραμμα που έληξε στις 31/7/23. Πολλές δομές παραμένουν απλήρωτες από τον Μάρτιο μήνα και μεταγενέστερα, ήτοι 7 μήνες , για τον μήνα Ιούλιο όλες οι δομές είναι απλήρωτες από την χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα , ήτοι 3 μήνες και μπαίνει και ο 4ος μήνας απλήρωτοι με τα λειτουργικά έξοδα και τις αυξήσεις να τρέχουν ακατάπαυστα. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν , έχουν απλήρωτα μίσθια, απλήρωτους εργαζομένους( πολλοί διακόπτουν την εργασία τους), ανεξόφλητους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (σε πολλούς διακόπτεται η παροχή ρεύματος), ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ και ασφαλιστικά ταμεία.

Έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο με το υπουργείο φωνάζοντας ότι :

Είναι αδύνατον η Πολιτεία να εμπαίζει τις Δομές που διαπαιδαγωγούν, φροντίζουν και αγκαλιάζουν συναισθηματικά τα βρέφη και τα νήπια όλης της Ελλάδος.

Είναι αδύνατον να μην αναρωτιούνται οι αρμόδιοι πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι-παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς να συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνηση και χαμόγελο, αν και παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις κατ’ ανάγκην  απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ.

Είναι αδύνατον να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δεν σέβεται Παιδιά, Παιδαγωγούς και Δομές, δηλώνοντας έμπρακτα απλώς εμείς  Υπομονή.

Είναι αδύνατον να μην σέβεται η πολιτεία το λειτούργημα που επιτελούμε εδώ και 50 χρόνια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να θέλει να επιβάλει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Επιμελητές χωρίς εξειδίκευση, χωρίς πιστοποιήσεις ,χωρίς έλεγχο, χωρίς κτιριολογικές προδιαγραφές φιλοξενίας των παιδιών.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΉ αφού δεν μας εμπιστεύονται , μας επιβάλλουν το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο με τα σκαναρισματα των παιδιών κατά την άφιξή τους   στο σχολείο και κατά την αναχώρησή τους , για να ελέγξουν πόσες ώρες μένουν τα παιδιά   ,καταναλώνοντας ημερησίως πολύτιμο χρόνο από το  παιδαγωγικό μας έργο, βλέποντας τα παιδιά μόνο ως αριθμούς και όχι ως οντότητες με την απειλή ότι όσοι γονείς δεν προβούν σε επιβεβαίωση της παρουσίας του παιδιού με sms θα καταβάλουν τα δίδακτρα από την τσέπη τους στις δομές .

Ήσασταν, είστε και θα είστε πάντοτε δίπλα μας, σε αυτή την βαθιά ανθρώπινη οικογενειακή σχέση, με έναν μοναδικό τρόπο που μόνον ένας ευγνώμονας γονέας μπορεί να δείξει! Σε τέτοιου είδους σχέσεις η αγάπη δεν περιγράφεται με λόγια …. βιώνεται με συναισθήματα …. ζωγραφίζεται με πρωινά  χαμόγελα, σφιχτές αγκαλιές και γλυκές ματιές. Όλα εκείνα που απλόχερα μας προσφέρετε καθημερινά.

ΟΜΩΣ αυτή την κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή μας, για να συνεχίσουμε το παιδαγωγικό μας έργο,  πρέπει να μας βοηθήσετε.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ

Ζητάμε την στήριξή σας και την συμμετοχή σας στον αγώνα μας με αυτόν τον ήπιο και δημοκρατικό τρόπο γιατί το πρόβλημά μας εάν δεν λυθεί, θα μας απασχολήσει όλους.

Ζητάμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας να την εκφράσετε με λόγια. να ενώσετε τον λόγο και τη φωνή σας με την αγωνία μας για επιβίωση.

Ζητάμε την κατανόηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ,όχι μόνο από τους γονείς των φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ ,αλλά και από τους ιδιώτες γονείς για μια ημέρα απεργία και συμμετοχή στην κινητοποίησή μας την Τρίτη 28/11/23 .

Οι  ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ στους ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ  ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ – ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2023 ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΥ .

Ζητάμε την κατανόησή σας και σας θέλουμε όλους δίπλα  μας!!!

Υ.Γ.  Τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν κανονικά χωρίς μεταφορά με σχολικά λεωφορεία και σίτιση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *