Blog

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. για την κρίση στην Γάζα

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε εκφράζει την οδύνη της για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες άμαχοι (γυναίκες και παιδιά) σκοτώνονται εξαιτίας της αντιπαράθεσης των Ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς. Όπως είναι γνωστό, το νέο αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε, όταν στρατιωτικές δυνάμεις της Χαμάς επιτέθηκαν σε οικισμούς του Ισραήλ, σφαγιάζοντας κυρίως γυναικόπαιδα. 1400 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους μόλις 150 περίπου ήταν στρατιωτικοί. Η δολοφονία αμάχων αποτελεί ξεκάθαρα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Είναι πασιφανές ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν, από το οποίο εξοπλίζεται και της Τουρκίας, στην οποία έχουν καταφύγει σημαντικά στελέχη της. Η σφαγή αμάχων Ισραηλιτών στόχο είχε να προκαλέσει τη στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ στη Γάζα και να καταστρέψει την προσπάθεια προσέγγισης του Ισραήλ με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Όσοι ασχολούνται με την οικονομία γνωρίζουν την προσπάθεια διάνοιξης ενός εμπορικού δρόμου, ο οποίος θα ξεκινάει από την Ινδία και δια μέσου του Ινδικού Ωκεανού, θα διασχίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και θα καταλήγει στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ. Ακολούθως, δια θαλάσσης θα συνεχίζεται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Για να ανοίξει όμως, αυτός ο δρόμος επιβαλλόταν να υπάρχει προσέγγιση του Ισραήλ με τις προαναφερθείσες αραβικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αιματηρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ έγινε, όταν η προσέγγιση αυτή ήταν κοντά στην υλοποίηση. Ο εμπορικός αυτός δρόμος αφήνει έξω το Ιράν και την Τουρκία. Έτσι λοιπόν, εξηγείται η ένθερμη υποστήριξη των δύο αυτών χωρών στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Είναι λοιπόν, εμφανές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της προστασίας των πολιτών του. Η συνεχιζόμενη όμως, επίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει τουλάχιστον 9000 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι. Η ζωή έχει αυτοτελή αξία, είτε για πρόκειται για Ισραηλινούς, είτε για Παλαιστινίους. Τα παιδιά των Παλαιστινίων έχουν το δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια, όπως και των Ισραηλινών. Οι Παλαιστίνιοι, που ζουν στη Γάζα, δεν είναι όλοι aprioriτρομοκράτες. Το Ισραήλ οφείλει να προστατεύσει τους αμάχους και να μην παρασυρθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Εάν αυτό συμβεί, θα έχουμε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική τραγωδία.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν διπλωματικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Δυτική ‘Όχθη. Το 2007 η Χαμάς στην πραγματικότητα έκανε πραξικόπημα στη Γάζα, κατήργησε τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές και σκότωσε κυβερνητικούς υπαλλήλους που υπάκουαν στην Παλαιστινιακή Αρχή.  Από τότε και στο εξής δεν έγινε φυσικά, καμία εκλογική διαδικασία στη Γάζα. Η Χαμάς διοικεί τη Γάζα με τη δύναμη των όπλων. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά την πολιτική βούληση των Παλαιστινίων που κατοικούν στη Γάζα. Η Χαμάς λοιπόν, είναι τρομοκρατική οργάνωση και διοικεί αυταρχικά τον Παλαιστινιακό Λαό στη Γάζα. Δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους Παλαιστινίους κατοίκους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Εθνικής  Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε ότι οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα διέφυγαν χρησιμοποιώντας ασθενοφόρα!!!

Η συνεχιζόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα και η αύξηση των αθώων θυμάτων θα στείλει περισσότερους Παλαιστινίους στην «αγκαλιά»  των τρομοκρατών της Χαμάς. Είναι κάτι που οφείλει να  λάβει σοβαρά υπόψιν του το Ισραήλ.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε στηρίζει:

Το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια.

Το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει. Η άποψη της Χαμάς για εξόντωση του κράτους του Ισραήλ είναι φασιστική.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε καλεί τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα.

Να σταματήσουν να πουλάνε στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, χώρα που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζει-περιθάλπει τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *