Blog

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των αγροτών για τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από τη μείωση της βασικής ενίσχυσης,  καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 11:00 στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Πρέβεζα.

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προχωράμε αυτές τις μέρες σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή μας.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών βρίσκεται η στήριξη – αναπλήρωση του εισοδήματός  που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες και η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής. Αλλά και εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου σε κάποια προϊόντα έφτασε από 20% έως 50%.

Η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση, μιας και τόσο η προστασία όσο και η αποκατάσταση των ζημιών αντιμετωπίζονται ως «κόστος» για το κράτος και επαφίενται στην «ατομική ευθύνη».

Την ίδια ώρα, βλέπουμε την κυβέρνηση να προωθεί το ξεκλήρισμά μας. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μεγάλους ενεργειακούς ομίλους προχωρούν σε «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» που σημαίνει αλλαγές στην χρήση γης, με μεγάλες μονάδες φωτοβολταϊκων και αιολικών πάρκων να αντικαθιστούν παραδοσιακές καλλιέργειες.

Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στα χωριά μας και στις καλλιέργειές μας. Ότι με τον ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε. Οι βιοπαλαιστές αγρότες ξέρουν καλά ότι όπως μόνοι τους έσωσαν το βιος τους σε κάθε καταστροφή που αντιμετώπισαν, έτσι και τώρα δεν πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους «σωτήρες» που μοιράζουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία και στην αβεβαιότητά τους για το μέλλον. Πως ό,τι κατέκτησαν ήταν αποτέλεσμα της δικής τους δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα εφόδια στα οποία μπορούν να στηριχτούν για την κλιμάκωση της πάλης τους.

Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ.μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητηθούν η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του δίκαιου αγώνα επιβίωσης.

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

— Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

— Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

— Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους». Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

–Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

–Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *