Blog

Η αντιπλημμυρική προστασία προτεραιότητα του Συντονιστικού Οργάνου Προστασίας Ηπείρου το φετινό χειμώνα

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από  καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της επικείμενης χειμερινής περιόδου,  συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Το κεντρικό βάρος δόθηκε στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει, αφενός τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφετέρου,  τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν από την εμπλοκή και επικάλυψη αρμοδιοτήτων από διάφορες υπηρεσίες και αρχές.

« Η Κλιματική αλλαγή δείχνει τα “δόντια”  της. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από το 2017 και μέχρι σήμερα έγιναν με βάση το επίπεδο του “Ιανού”. Όμως τα μεγέθη αυτά έχουν ξεπεραστεί από τον πρόσφατο “Daniel”», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, για να επισημάνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, με την εμπλοκή κατά περίπτωση της Περιφέρειας που καλείται για καθαρισμούς χειμάρρων, της Διεύθυνσης Υδάτων, των Δασαρχείων, των Δήμων, της Κτηματικής και τελευταίατου ΟΦΥΠΕΚΑ.   Όλες αυτές σχηματίζουν «ένανφαύλο κύκλο ο οποίος αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να λυθούν και τα προβλήματα που εντοπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης- ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο Περιφέρειας και στα έργα καθαρισμού που εκτελούνται στους μεγάλους ποταμούς της Ηπείρου, για  τα οποία υπάρχει απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξαίρεσης από  Περιβαλλοντικούς όρους

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στην προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να αποτρέπεται η διακοπή της συγκοινωνίας.

Σε ζητήματα που αφορούν την Π.Ε. Θεσπρωτίας και ειδικότερα στα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βρυσέλλας, καθώς και στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων που απαιτούνται να γίνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Πιτούλης.

Στην ετοιμότητα των δομών Υγείας να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις, αναφέρθηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Τσιάρα.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, γιατί θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Αυτό που μας έχει βάλει σε σκέψεις δεν είναι τόσο πολύ τα χιόνια – γιατί έχουμε εμπειρία – όσο είναι το θέμα των πλημμυρών, της κλιματικής αλλαγής, που από εδώ και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε καινούργιες βάσεις. Η Θεσσαλία μας έδωσε ένα «μάθημα», το οποίο ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ ξανά σε καμία περιοχή της Ελλάδας, πόσω μάλιστα στη δικά μας».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο Αντιδήμαρχος (και νεοεκλεγείς Δήμαρχος) Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Γ. Παππάς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, υπηρεσιών, εθελοντικών οργανώσεων κ.α.

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου

Έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, που ολοκληρώθηκε σήμερα, έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Απόστολος Βασδέκης. Το 2023, όπως είπε, ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας από πλευράς πυρκαγιών στην Ήπειρο.

Συνολικά εκδηλώθηκαν 121 πυρκαγιές (191 το 2022, με μέσο όρο 20ετίας τις 448) με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται συνολικά περίπου σε 1810 στρέμματα (1925 πέρυσι, 7500 ο μέσος όρος της 20ετίας). Η κατανομή τους είναι Ιωάννινα  34, Άρτα 26, Θεσπρωτία 26, Πρέβεζα 35.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *